Издръжката на служителите в държавната и общинската администрация и всички структури

...
Издръжката на служителите в държавната и общинската администрация и всички структури
Коментари Харесай

България харчи най-много за полицаи и съдии в ЕС

Издръжката на чиновниците в държавната и общинската администрация и всички структури в бюджетната сфера е най-голямото разходно перо за хазната. През последните 5 години харчовете за хонорари, респ. и осигуровки, са нарастнали съвсем с 60% и през 2021 година към този момент доближават 12.5 милиарда лева Сумата е 1/4 от всички планувани разноски и по-голяма от прехвърлянето, който бюджетът прави годишно за пенсии.

Тези данни станаха известни по време на първата полемика на Обществения съвет за ръководството на обществените финанси. Съветът бе образуван от служебния министър на финансите Асен Василев.

Сред всички министерства и държавни структури максимален щат чиновници има Министерството на вътрешните работи - близо 48 500 души към края на 2020 година На 100 000 българи се падат 408 чиновници на силовото ведомство. По този индикатор изпреварваме Испания, Австрия, Франция, Германия, Полша, Румъния и още 12 страни в Европейски Съюз. А по разноски за полицията спрямо брутния вътрешен артикул сме на първо място с 1.4%, при приблизително 0.9% за Европейски Съюз.

България е отличник в Евросъюза и по разноски за правосъдната власт. Страната ни отделя най-вече пари по отношение на Брутният вътрешен продукт за издръжката на правосъдната власт - 0.7% при междинни 0.3% в Европейски Съюз. На процедура това е два и половина пъти повече от междинното равнище за Европейски Съюз. Страната ни е и в ТОП 5 на страните-членки с най-вече съдии на 100 000 души население - 31-32 магистрати. 

В правосъдната власт, в която са заети 14 100 души, се получава и най-високата средна заплата сред всички бюджетни организации в страната - 2930 лева за 2020 година Най-добре платени са в Конституционния съд, където брутната месечна заплата е 6300 лева

От работещите в министерствата най-висока междинна заплата се получава във финансовото министерство - 1853 лева. След него е Министерството на правораздаването със приблизително заплащане 1734 лева

ЩАТОВЕ

В обществената сфера у нас работят над 534 700 души на трудов контракт или служебни правни отношения, при над 1.78 млн. заети в частния бранш, демонстрират данните на Национален статистически институт за 2020 г. 

В ТОП 25 на бюджетните организации щатните бройки са 389 000, уточни финансовото министерство по време на полемиката. От тях 218 600 се трудят в общините, като максимален е броят на заетите в общинските училища и детски градини - 129 200 души. Държавните висши учебни заведения също са измежду бюджетните структури са максимален брой личен състав - 21 700 наети.

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР